Úgymond a szokásos hidegtálat készitettük el a férjemmel, mint tavaly. Ennek elönye, hogy nem kell ugye semmit melegiteni, ha betoppan hozzánk valaki....és már elözö nap összelehet késziteni az összetevöket és szilveszter napján már csak össze kell rakni a tálakat.
Jóval rutinosabban csináltam meg az elökészületeket az idén, és jóval gyorsabban isment, mint tavaly. A kicsi lányaim is abszolut tekintettel voltak rám, mert Bíborka délelött szépen eljátszogatott a járókában. Csak enni, cicizni és aludni jött ki.:-))) Boglárka meg szintén édesen eljátszott a babáival, no mega szokásos, hogy beült a járókába Biborka mellé és együtt játszottak.:-)))
SZóval: megint készitettünk anyósoméknak, anyunak, a növéreméknek is (utólag), Barbarának, aki buliba ment és ezt vitte. No meg persze maradt nekünk is.
Ime:
Anyósomék
Anyué
Barbaráé
Miénk
Nekünk még készült szalámi sajt tál is, de azt Peti nem fényképezte le.
A recepteket még tavaly kerestem le és közel azonos módon készítettem, mint ahogy
azon a bizonyos blogon le volt irva.
Kiegészíteném még azzal, hogy a páromtól kaptam szilikon gyúró deszkát, ami sütőlap is egyben. Eszméletlen pozitív dolog, hogy a megolvadt sajt nem ragadt rá, és utána még annak segitségével fel is tudtam tekerni!!!!! Ajánlom mindenkinek, mert nagyon klassz.
Idézet - azaz maga a receptsor, ha valaki el akarja késziteni - onnan, abból a blogból.:-)))
Hidegtál
készítése
Mit is készítsünk ha vendégsereg érkezik hozzánk? Hát hidegtálat, ennél
egyszerűbb és mutatósabb nincs is. Ne szenvedjünk mindenféle sült hússal
órákig, ennyi idő alatt el is tudjuk készíteni a hidegtálunkat. Ráadásul több
féle, mindenki íze szerint válogathat. Jah, és előzőnap el lehet készíteni, nem
kell frissibe tálalni. Nézzük is mit tegyünk rá!
Miből álljon a hidegtálunk?
Kezdetnek tudni kéne hányan jönnek. Én kb. 10-11 főre számítottam, de
szerintem el is fog fogyni. Ne feledjük ha szép a tálalás kívánatosabb az étel.
Tippek a hidegtálhoz:
sajt
tekercs, sonka tekercs, kőrözött, mozzarella paradicsommal, tojáskrém,
sajtroló, főtt sonka, főtt tojás.
A
sajttekercset
régebbi cikkemben olvashatjátok, de feltaláltam a sajt olvasztásához egy
egyszerűbb megoldást! Mikróban! 5-8 perc alatt készen van, így tényleg nagyon
leegyszerűsödött az elkészítés és nem lehet elrontani. Egy jénai tál tetejébe
feldaraboltam kisebb részekre a sajtot és a legmagasabb fokozaton 5-8 perc
alatt megolvasztottam, közben egyszer kivettem megkeverni.
Sonkatekerscs
Hozzávalók:
- 8 szelet gépsonka
- 2 henger 10dkg-os camping krémsajt natúr
- 10 dkg ecetes torma (üveges csemege)
- 1 nagy reszelt alma
- só, bors
A krémsajtot habosra keverjük a tormával, almával, sóval, borssal. Ezzel
betöltjük a sonka szeleteket és feltekerjük őket. Kis krémet félretehetünk és
akkor a végeit is be tudjuk díszíteni.
Körözött
Hozzávalók:
- 20 dkg tehén túró
- 10-15 dkg bryndza (juhtúró)
- fél fej hagyma
- 1 tk. pirospaprika
- só
- 1 ek. tejföl (sokan nem tesznek hozzá)
- 1 kk. mustár
- örölt kömény
Ezeket jól összedolgozzuk. Behűtjük. A tejföl lazításra nagyon jó.
Mozzarella paradicsommal
Díszítésnek és helykitöltésnek is nagyon jó, a mozzarellát és a paradicsomot
is karikára vágjuk, így tesszük a tálra.
Tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 főtt tojás
- kis fej hagyma
- 1 tk. mustár
- 2 ek. majonéz
- 15 dkg margarin vagy vaj
- fél csokor petrezselyem
A főtt tojásokat lereszelem, felaprítom és a többi hozzávalóval elkeverem.
Főtt kötözött sonka
Bevallom mielőtt elkészítettem volna utána néztem a neten, hogy kuktában
mennyi ideig főzzem. Sehol nem találtam időt. Régi szakácskönyvemet elővéve
rátaláltam a megoldásra. Kuktában 20 percig kell főzni miután takarékra tettük
a lángot. Nagyon finom és porhanyós lett. Szeretek kuktába főzni, nemcsak azért
mert gyorsabban készen van, hanem szaftosabb is marad a hús. Olyan húsfélét
amit úgy szeretnénk főzni, hogy teljesen szétfőjön nem alkalmas kuktában való
főzéshez.
Nem kell mást tennünk mint szeletelt sajtot venni és a kész kőrözöttel
megtölteni mint a sonka tekercset.
A tojásokat feltesszük főni annyi vízben hogy ellepje őket, majd forrástól
számított 10 percig főzzük. Ha levettük a tűzről cseréljük le a vizet hidegre
és ebben hagyjuk állni. Többször cseréljünk vizet, így könnyen leválik a héja
majd.
Fantáziánkra van bízva hogyan díszítsünk. Uborkával, paradicsommal,
olivabogyóval, lilahagymával és petrezselyemmel díszítettem.
Sajttekercs
50 dkg Eidámi vagy Balaton sajt egybe
8 szelet gépsonka
2 csokor petrezselyem
2 db csemege uborka
3 főtt tojás
1 db újhagyma
1 tömlős kemping sajt
15 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál mustár
só, bors, vegeta
Elkészítése:
3 tojás sárgáját a 15 dkg vajjal és a tömlős sajttal, mustárral összekeverem,
sózom, borsozom, vegetázom (ne nagyon mert a mai sajttok elég sósak). A
tojásfehérjét a darabolt uborkával, lila hagymával és a petrezselyemmel
összekeverem. Az egybe sajtot beletesszük lobogó forró vízbe és lezárom alatta
a gázt. Én csináltam úgy is, hogy előtte alufóliába csomagoltam, hogy nehogy
véletlenül szétfolyjon (igaz után kapartam a fóliáról a sajtot, de aránylag a
nagyja megmaradt
). Állni hagyjuk a vízbe 20-30
percig. A megolvadt sajtot lisztezett gyúródeszkán vagy nyújtólapon kinyújtom.
A lila hagymás uborkás és vajas keveréket összevegyítem és rákenem a kinyújtott
sajtra. Majd a gépsonka szeleteket ráfektetem a masszára, felgöngyölöm és
hűtőbe teszem. Másnap a legjobb.
Kiegészítés:
Rájöttem, hogy lehet a legjobban felolvasztani a sajtot “hulladék” nélkül.
Egy jénai tál tetejébe feldarabolom a sajtot kisebb, laposabb kockára és
mikróban magas fokozaton felolvasztom. Többször rá kell nézni és megkeverni
lehetőleg műanyag kenőlapáttal. Akkor kész ha krém szerű állaga van. Ezután
ugyanúgy kiterítjük lisztezett deszkán és dolgozunk vele. (2010.05.23.)
És itt van a Stefánia vagdalt receptjei is.
Stefánia vagdalt recept
- előkészület: 15 perc
- sütés: 75 perc
hozzávalók 4 főre
- 60 dkg darált sertéshús
- 2 zsemle
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- só
- bors
- 1 csapott evőkanál
pirospaprika
- 2 tojás
- 4 főtt kemény tojás
- zsemlemorzsa
Az egyben sült fasírt, közepén a főtt tojással, nagyon mutatós húsétel.
Fogyasztható hidegen is és melegen is. Első esetben friss kenyér és paradicsom
illik hozzá. Meleg főételként főtt burgonyával, krumplipürével
tálalhatjuk.
Jó tanács: lehűtve könnyen szeletelhető!
elkészítés
- A hagymát apró kockára
vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
- A fokhagymát lereszeljük.
- A zsemlét vízben áztatjuk
és jól kicsavarjuk.
- A darált húshoz adjuk
a dinsztelt hagymát, a fokhagymát, a kicsavart zsemlét, a 2 tojást,
1 csapott evőkanál pirospaprikát, 2 evőkanál zsemlemorzsát, a sót és
őrölt borsot. Jól összedolgozzuk.
- "Félhenger"
formában tepsibe tesszük. A főtt tojásokat a közepébe beledugdossuk.
Külsejét zsemlemorzsával megszórjuk és egy kicsit belesimítjuk.
- Lefedve, 180 fokon kb. 60
percig sütjük. A végén, a fedőt levéve, a tetejét aranybarnára sütjük (
kb. 15 perc alatt).
Ui.: Csináltam még lencsesalátát hagymával és virslivel.
Lencse saláta
Simán beáztattam a lencsét, majd egy fél nap után megföztem egy kis fej apróra vágott hagymával. Mikor kihült, akkor vágtam bele kockázottt lila hagymát, virlit és nyakon öntöttem majonézzel.
Kukorica saláta
Ezt a fiatalok ( Barbara kedvéért), mert ö nagyon szereti. A kukoricát kicsit megföztem, kihütottem. Vágtam hozzá kockára sajtot, ebbe is került virsli és felöntöttem majonézzel.
E kettö közül természetesen a kukorica saláta fogyott el hamarabb. Lencse még van. Pedig aszerintem nagyon fincsi lett az is.:-)
Ja és még Kaszinó tojást is csináltam.
Casino tojás
Megfözöm a toját, szépen megpucolom, kettévágom. A sárgáját kiveszem. Egy részét elvettem a majonézbe, a többit összekevertem májkrémmel, borssal, soval, majonézzel....és visszatöltöttem a tojásfehérjébe.